Galeri

Dalam galeri nie.. semua jenis makanan yang boleh didapati di Sabah atau mana-mana tempat yang saya lawati atau kunjungi akan dimuatkan sebagai perkongsian.. Mana tau kalau ada yang ingin mengunjungninya.. cuma kalau tempat itu kurang sedap atau tak sepadan dengan harganya.. juga akan di nyatakan... Jom Makan-makan atau ruangan jom jalan-jalan

Jom Makan-Makan...


Gayang Seafood Restoran: emm enak untuk dimakan dan harganya juga berbalaoi. Cuma sekarang dah timbul was-was sebab ada menyatakan bahawa ia tak dapat sijil halal.. so nie kali la saya kunjung. lepas nie kalu nak pegi lagi pasti tanya untuk kepastian.

 emmm kalau datang KK untuk cari makan secara Buffet, berkunjunglah ke Novoltel Hotel Kota Kinabalu.

 Kari Udang Galah

 Nasi Lemak


 Sup Tulang
Satay & Nasi Impit
 Bubur Nasi Serunding DagingFook Yuen Restoran: mula-mula nak cuba makan Dim Sum datang ke sini la.. halal tapi bila dah ramai yang mula berkunjung timbul plak pelbagai spekulasi ada kata tak halal ada kata halal. jadi kalau was-was jangan singgah ye!

Mee "bodo' dan Dim Sum

MAKAN-MAKAN LAGI
Makan-makan lagi nie pula akan memuatkan semua koleksi masakan yang saya masak untuk makan sendiri di rumah. ada kalanya belajar memasak melalui buku, internet atau kawan-kawan. sedap kalau ada yang mau makan, jemput-jemput la datang ke "Tuaran World Heritage Resort & SPA"
AYAM KUKUS PANGGANG
TOMYAM SEA FOOD
TELUR DADAR BERLADA

Sotong Kicap Vs Mee Udang

 Nasi Itam (Beras kampung)

 Sambal Udang

Sambal Ikan

Kari Tenggiri

Nasi Air  & Ikan Masin
( Nie Resipi masakan Ewan)

 Kari Ketam
 Sayur Kubis Panjang
Tenggiri Goreng

Kedatangan bulan ramadhan pastinya diikuti dengan pelbagai judah  yang jarang ditemui selain pada masa bulan ramadhan. Cuma kalau di pasar ramadhan di Pualau Pinang aku pasti akan mencari menu utama ku Nasi Ulam. Ia hanya ada pada bulan ramadhan saja kerana ia dihasilkan dari 9 jenis daun ulaman yang hanya boleh dimakan semasa bulan ramadhan kalau bukan bulan ramadhan jangan cuba sebab ia boleh mendatangkan mudarat (Pesan nenek ku dulu)
Nasi Ulam

Nasi Ulam ini berbeza dengan nasi kerabu. ya kalau bulan puasa sedap juga jika dapat berbuka dengan nasi kerabu disertakan dengan ayam panggang atau percik.

Nasi Kerabu
Ayam Panggang

Nasi Beryani Ayam

Phat Thai

Namanya agak unik iaitu "Phat Thai" atau aku kenali sebagai makanan "pesanan kawan baik yang mati" gara-gara menonton wayang thai yang kebetulan orang yang nak makan Phat Thai ini mati akibat dirompak dan menjadi hantu. ha ha ha.. sedap untuk dicuba. mudah jua untuk dimasak sebab ia seperti Kueh Teaw goreng tapi tak juga rasanya sangat lain. kalu nak resepinya boleh disertakan. selamat mencuba...


Jom Jalan-jalan
Cerita perjalanan menjelajah Bumi Sabah di Bawah Bayu serta tempat-tempat yang pernah dikunjungi oleh saya. Ada jua suka duka perjalanan merentas bumi Sabah sebagai coretan untuk dikenangi.
Kudat : Marina Hotel
Kota Marudu
 Kota Belud
Perjalanan Kota Kinabalu - Telupid


Pantai Bringgis, Papar
 Kampung Tambulion, Kota Belud
 Tali Air Kampung Tambulion, Kota Belud
Lapangan Terbang Kota Bahru 
 Bundu Tuhan, Ranau
Sabah Tea: Taman Lavender & Misai Kucing 
 Kampung Malanggang, Tamparuli Tuaran